Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010

H Μαφάλντα και οι μετανάστες

Με τη Μαφάλντα έχουμε γενέθλια την ίδια ημέρα. 15 Μαρτίου την πρωτοσχεδίασε ο Αργεντίνος σκιτσογράφος Κίνο για μια διαφημιστική εκστρατεία πλυντηρίων το 1962. Τρία χρόνια αργότερα την πήρε απ’ το χέρι και τη σύστησε στην ισπανική εφημερίδα Ελ Μούντο απ’ όπου ξεκίνησε και τη διεθνή της καριέρα.

Η σκανταλιάρα με τον φιόγκο έγινε δημοφιλής γιατί συνδύασε την αφέλεια με την περιέργεια και αναρωτήθηκε με χιούμορ για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής της, Ψυχρός Πόλεμος, Βιετνάμ, απολυταρχικά καθεστώτα, ένοπλες αριστερές ομάδες.
Παιδί της άνοιξης αναμένεται και φέτος να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τον Μάρτιο. Λίγο πριν κλείσει τα 50, η Μαφάλντα συνεχίζει να εμπνέει τους νέους και τους «άτακτους».

Γι’ αυτό και οι φίλοι της διοργανώνουν πάρτι προς τιμήν της. Με σύμβολο τη Μαφάλντα, ομάδες από Ιταλία και Γαλλία κινητοποιούν μέσω Facebook τον κόσμο να απεργήσει και κυρίως τους μετανάστες υπενθυμίζοντας τα δικαιώματά τους. Στόχος τους είναι να καταγραφεί η 1η Μαρτίου του 2010 ως η πρώτη απεργία των αλλοδαπών εργατών, νόμιμων και «παράνομων». Πάνω από 20.000 μέλη έχουν μέχρι στιγμής δεχθεί την πρόσκληση.

Στη Γαλλία, η 1η Μαρτίου είναι η ημέρα που το 2005 τέθηκε σε ισχύ ο «κώδικας εισόδου και παραμονής των ξένων και του δικαιώματος ασύλου». Στην Ιταλία όμως τα προγραμματισμένα γεγονότα αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον με την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι «όσοι μετανάστες δεν διαθέτουν άδεια παραμονής, πρόκειται να απελαθούν» και κυρίως λόγω των συγκρούσεων που έχουν προηγηθεί μεταξύ ντόπιων και αστυνομικών, στην Νότια Ιταλία, μετά τον πυροβολισμό ενός μετανάστη.

Μένει να δούμε στην Ελλάδα αν θα φθάσει η πρόσκληση.

σ.σ.: έφτασε και είναι εδώ αλλά και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες κι εσύ κάτι, αρκεί να μην είναι προσβλητικό, ξενοφοβικό και ρατσιστικό.