Του Χρήστου Ζέρβα
Τα πολιτικά εύσημα του Γ. Καρατζαφέρη πήρε και επισήμως ο Α. Σαμαράς, για την άκρως συντηρητική, ξενοφοβική αντίδρασή του στα κυβερνητικά μέτρα για παροχή ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών και ψήφου στις τοπικές εκλογές.
Είναι η δεύτερη φορά που η «νέα» Ν.Δ. του Α. Σαμαρά, μετά τις υβριστικές επιθέσεις κατά της Θ. Δραγώνα, συμπορεύεται πολιτικά και ιδεολογικά με τις ακραίες, δεξιές θέσεις του ΛΑΟΣ. Κάτι που προφανώς ενοχλεί σοβαρά τα στελέχη εκείνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βλέπουν το κόμμα τους να διολισθαίνει συνεχώς σε δεξιότερη πορεία, εγκαταλείποντας βασικές αρχές της πολιτικής του «μεσαίου χώρου».
«Χαίρομαι που έστω και με καθυστέρηση ενός μηνός, ο πρόεδρος της Ν.Δ. άκουσε την παρότρυνσή μου από το βήμα του Κοινοβουλίου και άλλαξε άποψη για τους μετανάστες. Η απόφασή του αυτή εναρμονίζεται πλήρως με τους οπαδούς του, που έχουν ήδη υπογράψει υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος, πρωτοβουλία του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού», δήλωσε περιχαρής ο Γ. Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έχει κάθε λόγο να θριαμβολογεί αφού κατάφερε να σύρει στις θέσεις του τον νέο του «γείτονα».
Προς το παρόν τουλάχιστον, ο Α. Σαμαράς υιοθετεί μόνο στα λόγια τη δεξιά μισαλλόδοξη ρητορεία του ΛΑΟΣ και αποφεύγει να προχωρήσει και σε άμεσα μέτρα πολιτικής συνεργασίας, όπως η συμμετοχή στη διαδικασία συλλογής υπογραφών για διενέργεια δημοψηφίσματος. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος είχε σπεύσει να διαχωρίσει ευθύς εξ αρχής τη θέση της Ν.Δ. από την πρωτοβουλία αυτή του ΛΑΟΣ. Ομως οι εξελίξεις αποδεικνύονται εξαιρετικά ρευστές.
Τα λανθασμένα στοιχεία Σαμαρά
Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης και το γεγονός ότι η επιστολή Σαμαρά προς τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, με την οποία απορρίπτει τα κυβερνητικά μέτρα, περιέχει εσφαλμένα στοιχεία για την παροχή ιθαγένειας σε ευρωπαϊκά κράτη, όπως επισημαίνει ο Μίλτος Παύλου, διευθυντής του Εθνικού Παρατηρητηρίου του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας.
«Στην Πορτογαλία όλοι οι μετανάστες αποκτούν δικαίωμα για αίτηση κτήσης ιθαγένειας, μετά την πάροδο 6 ετών νόμιμης διαμονής στη χώρα, ενώ τα παιδιά των μεταναστών (η δεύτερη γενιά) πολιτογραφούνται Πορτογάλοι με απλή δήλωση, εφόσον ένας γονέας έχει συμπληρώσει 5 έτη νόμιμης διαμονής στην Πορτογαλία. Με αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση η Πορτογαλία επέκτεινε το καθεστώς πολιτογράφησης που ίσχυε για τις πρώην πορτογαλικές αποικίες με επίσημη γλώσσα τα πορτογαλικά, σε όλους τους μετανάστες, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παύλου.
Σύμφωνα με τα λανθασμένα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Σαμαράς, η Πορτογαλία δίνει ιθαγένεια ύστερα από 10ετή παραμονή, εκτός αν προέρχονται από πρώην πορτογαλικές αποικίες, οπότε απαιτούνται 6 χρόνια. (σ.σ. Η «Ε» το περασμένο Σάββατο είχε περιγράψει ακριβώς τις διαδικασίες πολιτογράφησης σε αρκετές χώρες).
Ο κ. Παύλου υπογραμμίζει ακόμη ότι:
* Σε ανάλογες με την Πορτογαλία πολιτικές πολιτογράφησης έχει προβεί και η Ισπανία, η οποία δυστυχώς δεν αναφέρεται στην επιστολή του προέδρου της Ν.Δ.
* Στη Γερμανία, ένα παιδί μεταναστών μπορεί να πολιτογραφηθεί Γερμανός με τη γέννησή του, εφόσον ένας γονέας διαμένει για 8 έτη στη χώρα με δικαίωμα άδειας αόριστης διάρκειας, αλλά και όταν ο τελευταίος κατέχει για 3 έτη άδεια διαμονής αόριστης διάρκειας.
Στην επιστολή του ο κ. Σαμαράς στηρίχτηκε σε εσφαλμένα στοιχεία ερευνών, επιλέγοντας ευρωπαϊκές χώρες που σημειώνουν θετικές επιδόσεις σε άλλους τομείς μεταναστευτικής πολιτικής, όπως η πρόσβαση στο καθεστώς μακράς παραμονής και η πολιτική συμμετοχή, τονίζει ο κ. Παύλου, ζητώντας ορθή καταγραφή των προβλημάτων και νηφάλια προσέγγιση της λύσης τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η αναφορά στις ρυθμίσεις του Ηνωμένου Βασιλείου γίνεται χωρίς να αναφέρεται ότι οι μετανάστες πρώτης γενιάς μπορούν να αποκτήσουν ιθαγένεια έπειτα από 5ετή παραμονή. *
Πηγή : Enet
Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πες κι εσύ κάτι, αρκεί να μην είναι προσβλητικό, ξενοφοβικό και ρατσιστικό.