Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Οι Έλληνες της Γερμανίας συγκεντρώνουν υπογραφές υπέρ των μεταναστών στην Ελλάδα!

Αναδημοσίευση απο τον Ανταποκριτή

Συμπεράσματα του συμποσίου «Έλληνες της Γερμανίας. Διαφορετικές προσεγγίσεις – κοινοί στόχοι», που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο. Συλλογή υπογραφών για τη στήριξη των δικαιωμάτων των μεταναστών στην πατρίδα μας

 Η επιθυμία για κοινή και συντονισμένη δράση, με την πεποίθηση ότι η επιτυχία είναι στόχος εφικτός, εκφράστηκε απ΄ όλους τους συμμετέχοντες στο συμποσίου, που διοργάνωσε στο Μόναχο ο Σύλλογος «Δορυφόρος», με θέμα «Έλληνες της Γερμανίας. Διαφορετικές προσεγγίσεις – κοινοί στόχοι».
Το συμπόσιο αφιερώθηκε στη συμπλήρωση 50 χρόνων από την έναρξη της μετανάστευσης για τους Έλληνες και άλλους ξένους στην Ευρώπη και ειδικότερα στη Γερμανία.

«Επιδιώκουμε να ξεπεράσουμε τον συναισθηματισμό και την περιχαράκωση της δυναμικής του Ελληνισμού και να εξετάσουμε με ρεαλιστικό τρόπο τις διαφορετικές προσεγγίσεις στα ανοιχτά θέματα που μας αφορούν», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Μόναχο, ο Συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής, έλληνας δεύτερης γενιάς, Κώστας Τάτσης. «Ανεξάρτητα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπήρξαν σε αρκετά θέματα αποτελεί σημαντική επιτυχία ότι για πρώτη φορά συμμετέχοντες από διάφορα φόρα, φορείς, θεσμούς αλλά και μεμονωμένα πρόσωπα (επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι. αιρετοί κ.ά.) εξέφρασαν τη θέση ότι μέσα από μια κοινή και συντονισμένη πορεία, που δεν θα αναιρεί την αυτονομία των χώρων, μπορούν να υλοποιηθούν οι κοινοί στόχοι».

Κοινή διαπίστωση είναι ότι ο πρώτος κύκλος της μετανάστευσης των Ελλήνων στη Γερμανία έχει κλείσει οριστικά, ωστόσο οι συμμετέχοντες συμφώνησαν, ότι «η σημερινή παρουσία και οι δυνατότητες των Ελλήνων στη χώρα αυτή δεν έχουν ακόμη αναλυθεί επαρκώς».
«Υπάρχει αναγκαιότητα συγκρότησης ενός ενιαίου χώρου έκφρασης και διαβούλευσης για θέματα που αφορούν στον Απόδημο Ελληνισμό και στον οποίο θα συμμετέχουν οι συλλογικοί φορείς της Ομογένειας αλλά και άτομα, τα οποία εξειδικεύονται σε θέματα αμέσου ενδιαφέροντος για τον Απόδημο Ελληνισμό», σημειώνει ο κ. Τάτσης, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών, με στόχο την ανάδειξη και εξειδίκευση ζητημάτων που αφορούν στους ομογενείς, ώστε «να καταστεί ο χώρος του απόδημου ένας τόπους διαρκούς δημόσιου διαλόγου και προβληματισμού».
Κορυφαίο ζήτημα η Παιδεία
Κορυφαίο ζήτημα παραμένει η εκπαίδευση, όπως τονίστηκε στην ειδική ενότητα, με θέμα «Ελληνική εκπαίδευση και η συμβολή του ελληνικού πολιτισμού στη σύγχρονη γερμανική κοινωνία», με εισηγητές τους καθηγητές πανεπιστημίου, Βασίλειος Φθενάκης και Αθανάσιος Βλέτσης, οι οποίοι παρουσίασαν διεξοδικά τα προβλήματα και οι αδυναμίες των εκπαιδευτικών συστημάτων της Γερμανίας και της Ελλάδας.
Όπως τονίστηκε, οι Έλληνες της Γερμανίας πρέπει να προωθήσουν και να διεκδικήσουν πιο ενεργά νέες εκπαιδευτικές πολιτικές. Τα δυο εκπαιδευτικά συστήματα (γερμανικό και ελληνικό) δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών ελληνικής καταγωγής, όπως επισημάνθηκε, και υπάρχει αναγκαιότητα μιας εναλλακτικής εκπαιδευτικής πρότασης, που θα ενισχύει το μαθητή τόσο σε μαθησιακά θέματα όσο και στο επίπεδο ανάδειξης και υποστήριξης των δεξιοτήτων του και θα του παράσχει εφόδια ώστε να εντάσσεται ομαλά στη διαπολιτισμική κοινωνία που ζει.
Εξίσου σημαντικοί παράγοντες για την εξέλιξη των παιδιών ελληνικής καταγωγής είναι η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας και η ενίσχυση της πολιτιστική ταυτότητα. Στη συζήτηση καταδείχθηκε, επίσης, η απουσία ουσιαστικής παρέμβασης στις τοπικές κοινωνίες, ενώ επισημάνθηκαν αδυναμίες στη διαδικασία ανάδειξης και διεκδίκησης ουσιαστικής πολιτικής συμμετοχής.
Εκσυγχρονισμός των φορέων του απόδημου Ελληνισμού
Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι οι συλλογικοί φορείς του Απόδημου Ελληνισμού πρέπει να συνεχίσουν να προωθούν κεντρικά αιτήματα των Αποδήμων προς τη Γερμανική και Ελληνική Πολιτεία, ωστόσο επισημάνθηκε και η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού αυτών των φορέων ώστε να καταστούν ελκυστικοί στη νέα γενιά και να ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις. Ζητούμενο παραμένει η ανάπτυξη των ΜΜΕ της παροικίας και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, προκειμένου να αναπληρωθεί το κενό που υπάρχει σήμερα στο πεδίο της ενημέρωσης.
Στην ενότητα που αφορούσε στις δυνατότητες συμμετοχής και το ρόλος των φορέων του οργανωμένου Ελληνισμού, αναδείχθηκε ο πλουραλιστικός χαρακτήρας της ελληνικής παροικίας και οι νέες «μεταναστευτικές ταυτότητες», οι οποίες σύμφωνα με τον εισηγητή, δημοσιογράφο Σταμάτη Ασημένιο, «αναζητούν εξειδικευμένη πολιτική εκπροσώπηση στο πλέγμα της παροικιακής αυτοοργάνωσης».
Στο συμπόσιο έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), Γιώργος Χατζημαρκάκης, η πρώην ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, ο Πρόεδρος της ΟΕΚ Γερμανίας, Ταμίας του ΣΑΕ, Κωνσταντίνος Δημητρίου, ο Αντιπρόεδρος της ΟΕΚ και Συντονιστής του ΣΟΕΟΚ Ευρώπης, Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας, Μιχάλης Πατένταλης, ο πατέρας Απόστολος Μαλαμούσης, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας, κ.ά.

Υπογραφές για τα δικαιώματα των μεταναστών στην Ελλάδα

Πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών για τη στήριξη των δικαιωμάτων των μεταναστών στην πατρίδα μας ξεκίνησε ο σύλλογος «Δορυφόρος», χαιρετίζοντας την απόφαση της ελληνικής πολιτείας να δώσει στους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας τη δυνατότητα ουσιαστικής ένταξης στην Ελληνική κοινωνία.


«Η απόδοση της ιθαγένειας είναι μια πολιτική πράξη που θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική αλληλεγγύη και κατά συνέπεια την κοινωνική ειρήνη. Στηρίζουμε την απόφαση της ελληνικής πολιτείας και συμμετέχουμε στην ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, έτσι ώστε να περιοριστούν απόψεις και θέσεις υποτιμητικές για τους συνανθρώπους μας που ζουν στη χώρα μας και προπάντων απόψεις που ενισχύουν την ξενοφοβία και το ρατσισμό», επισημαίνεται-μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωση του συλλόγου. «Επισημαίνουμε με αγωνία ότι υπερβολές και αναλήθειες που εκφράζονται επίσημα και ανεπίσημα και έχουμε ζήσει και εμείς στη Γερμανία οδήγησαν στα φαινόμενα του 33 προπολεμικά και στο Sollingen και Rostock μεταπολεμικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες κι εσύ κάτι, αρκεί να μην είναι προσβλητικό, ξενοφοβικό και ρατσιστικό.