Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Και οι Έλληνες ήταν κάποτε ξένοι κάπου αλλού

«Διακύβευμα της εποχής μας» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος την ένταξη των νόμιμων μεταναστών «στη διαδικασία της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, σε μια σύγχρονη εκπαίδευση, που θα συνοδεύεται από πολιτικές αναγνώρισης και συμμετοχής». Μιλώντας στο δείπνο που του παρέθεσε στα Ιωάννινα ο δήμαρχος Ιωαννιτών Νικόλαος Γκόντας, ο Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε ότι η πλήρης εφαρμογή της αρχής της ισονομίας και ισοπολιτείας, ο σεβασμός στο κράτος δικαίου, που προβλέπει δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους, ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκεύματος αποτελεί «στοιχείο ωριμότητας και βαθιά δημοκρατικής παιδείας . Ας μην ξεχνάμε ότι δικοί μας άνθρωποι και συμπατριώτες ήταν κάποτε ξένοι κάπου αλλού».

Ο Κ. Παπούλιας αναφέρθηκε και στους Έλληνες μετανάστες τα δύσκολα χρόνια και κυρίως τους Ηπειρώτες που κατά χιλιάδες σαν μετανάστες αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή εκτός Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε χώρα υποδοχής μεταναστών. Η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ήπειρος ήταν για πολλά χρόνια η «ξεχασμένη Ελλάδα». Οι άνθρωποί της έζησαν δύσκολες στιγμές και επώδυνες εμπειρίες».
«Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες ανάγκασαν πολλούς συμπατριώτες μας να αναζητήσουν διέξοδο στη μετανάστευση» συνέχισε, για να καταλήξει λέγοντας ότι «οι περισσότεροι Έλληνες έχουν παραστάσεις και βιώματα, είτε έμμεσα είτε άμεσα, από μετανάστες. Από δικούς τους ανθρώπους που αναζήτησαν μια θέση στον ήλιο μακριά από την πατρίδα. Και συνάντησαν αντιξοότητες: Στη δουλειά, στη ζωή, στη στέγαση, στην κοινωνική ένταξη. Κι όμως, οι Έλληνες της διασποράς τα κατάφεραν, κάνοντας μας, εδώ στο μητροπολιτικό κέντρο, όλους περήφανους».

1 σχόλιο:

  1. Η γαλλική εφημερίδα "L' Humanite" με ανταπόκριση από την πορεία του Σαββάτου.

    http://www.la-journee-sans-immigres.org/ext/http://www.humanite.fr/Le-dernier-arrive-ferme-souvent-la-porte

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κι εσύ κάτι, αρκεί να μην είναι προσβλητικό, ξενοφοβικό και ρατσιστικό.