Η πρωτοβουλία «Πρώτη Μαρτίου 2010 – 24 ώρες χωρίς εμάς» πραγματοποίησε σήμερα 17 Φεβρουαρίου την πρώτη της Συνέντευξη Τύπου στο Σύλλογο Υπαλλήλων Τράπεζας της Ελλάδος (ΣΥΤΕ). Δημοσιογράφοι και πολίτες ενημερώθηκαν για αυτή την κίνηση πολιτών και γνωρίστηκαν με τους εκπροσώπους των αντίστοιχων κινήσεων σε Ιταλία και Γαλλία.
Αρχικά το λόγο πήρε ο Niko Ago, μέλος της ελληνικής ομάδας πρωτοβουλίας, δημοσιογράφος, μετανάστης. Αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, έκανε γνωστή τη γέννηση αυτής της πρωτοβουλίας, μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε από το facebook και σε λιγότερο από μήνα συγκέντρωσε περισσότερα από 5.000 μέλη.
Η πρωτοβουλία «Πρώτη Μαρτίου 2010 – 24 ώρες χωρίς εμάς» - τόνισε - είναι μια κίνηση πολιτών που αντιστέκεται στα μηνύματα ξενοφοβίας και ρατσισμού και αντιδρά στον αποκλεισμό μεταναστών που ανεξαρτήτως που έχουν γεννηθεί ζουν και εργάζονται σε άλλες χώρες. Βασικός άξονας της κίνησης μας είναι η αποχή από κάθε οικονομική συναλλαγή την πρώτη Μαρτίου. «Πως θα ήταν η Ελλάδα χωρίς εμάς;», Χωρίς καμία αγορά ή τραπεζική συναλλαγή;
Η πρωτοβουλία μας έχει σκοπό να αποτελέσει μια φωνή που θα ακουστεί ειρηνικά σε όλη τη χώρα, θέλοντας όχι να διχάσει αλλά να ενώσει την ελληνική κοινωνία. Κλείνοντας έκανε σαφές ότι «δεν θα κατεβούμε στους δρόμους, δεν θα λάβουμε μέρος σε πορείες, μόνο θα επιχειρήσουμε να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας δια της απουσίας μας».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Ιταλίδα εκπρόσωπος Daimarely Quintero Tumberell. Περιγράφοντας την κατάσταση στη χώρα της μετέφερε ένα κλίμα έντονου πολιτικού ρατσισμού. 4,5 εκατομμύρια μετανάστες κινδυνεύουν να θεωρηθούν παράνομοι γιατί νόμος του Μπερλουσκόνι, οδηγεί στο κελί όποιον μετανάστη δεν εργάζεται, ανεξαρτήτως του πόσα χρόνια ζει στη χώρα και τι δουλειές έκανε νωρίτερα. Και οι μαθητές μετανάστες όμως τους τελευταίους μήνες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νόμο που απαγορεύει η μεταναστευτική σύνθεση των τάξεων να ξεπερνά το 30%. Κάτι το οποίο, όπως δηλώνει η Daimarely Quintero Tumberell, είναι αδύνατο.
Εντύπωση στο κοινό προκάλεσε η αναφορά της στα «Λευκά Χριστούγεννα», ένα νόμο που επέτρεψε σε δύο Ιταλούς δημάρχους να μπουν σε σπίτια και να στείλουν 4000 μετανάστες στη φυλακή ώστε «τα Χριστούγεννα να είναι καθαρά». Η ιταλική πρωτοβουλία αντιδρά στο κλίμα φόβου που πιστεύεται ότι εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και επιθυμεί να καθιερώσει την πρώτη Μαρτίου ως ημέρα γιορτής και εργασιακής απεργίας των μεταναστών.
«Ένας Άραβας είναι καλός, οι πολλοί δεν είναι». Αυτή η δήλωση του υπουργού εσωτερικών της Γαλλίας ήταν αρκετή για τη γέννηση της πρώτης ευρωπαϊκής «Πρώτης Μαρτίου». Οι Γάλλοι εκπρόσωποι Peggy Derder και Nadir Dendoune τόνισαν ότι στη χώρα τους η «πολιτική γλώσσα έχει πολλές ρατσιστικές δηλώσεις». Ωστόσο, η κίνηση τους διαδόθηκε ταχέως στις γαλλικές πόλεις και αγκαλιάστηκε από τους πολίτες. Όσο και αν κάποιοι επιδιώκουν το ρατσισμό, μια σειρά έργων δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς τα «χέρια» των μεταναστών.
Στη Γαλλία το θέμα της «ταυτότητας» τέθηκε νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το σύνθημα «Λευκή Γαλλία» που δέχεται ως Γάλλους αποκλειστικά και μόνο τους λευκούς, βρήκε και συμμάχους και αντιπάλους. Προσωπικό στοίχημα της γαλλικής πρωτοβουλίας είναι στα πλαίσια της συζήτησης για την ταυτότητα να πείσει ότι η Γαλλία δεν πρέπει να χωριστεί στα δύο και αλλά αντιθέτως να κάνει αποδεκτή την έννοια της ειρηνικής συνύπαρξης.
Σήμερα στη χώρα που γέννησε το Διαφωτισμό η λέξη μετανάστης συχνά χρησιμοποιείται ως βρισιά. Θέλοντας να γκρεμίσει τα τείχη των παρανοήσεων και να δείξει ότι ο μετανάστης δεν είναι μόνο οικονομικό μέγεθος, αλλά σκέπτεται, αισθάνεται και συνεισφέρει στο κράτος που ζει, η γαλλική πρωτοβουλία διοργανώνει συγκεντρώσεις στις μεγαλουπόλεις, εργασιακή και οικονομική αποχή.
Τέλος, ο Γιώργος Αναστασόπουλος, διδάσκων του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος της ελληνικής οργανωτικής επιτροπής, σημείωσε ότι αν και η ελληνική προσπάθεια είναι μόλις ενός μηνός το μότο «απαρνιόμαστε το ρόλο του καταναλωτή, διεκδικούμε αυτόν του ενεργού πολίτη, συμμετέχουμε στην πολιτιστική δημιουργία», έχει ήδη κερδίσει συνοδοιπόρους και αντίστοιχες ομάδες σε Θεσσαλονίκη και Καστοριά. Η συμβολή των μεταναστών στους παραγωγικούς τομείς είναι σημαντική, ενώ η απουσία τους θα παρέλυε σε μεγάλο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα.
Ακολούθησαν ερωτήσεις δημοσιογράφων που διαμόρφωσαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και το ραντεβού μας ανανεώθηκε για την πρώτη Μαρτίου στις 12:30 στο βιβλιοπολείο Ιανός όπου θα πραγματοποιηθεί μια επί της ουσίας συζήτηση για τη μετανάστευση, με έγκριτους προσκεκλημένους όπως:
- Ανδρέας Τάκης - Γεν. Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής,
- Πάσχος Μανδραβέλης – Δημοσιογράφος,
- Δημήτρης Χριστόπουλος - Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, -Στέλλα Πρωτονοταρίου – Δασκάλα,
- Ιωάννα Κούρτοβικ – Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών,
- MC Yinka – Μουσικός,
- Νίκος Φίλης - Διευθυντής εφημερίδας ΑΥΓΗ,
- Βασίλης Χρονόπουλος – Δ/ντης περιοδικού "Διαβατήριο"
αλλά και μετανάστες που θα καταθέσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες.
Αργότερα την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ένδειξη της ειρηνικής συνύπαρξης και συμβίωσης διαφορετικών λαών υπό την ίδια σκέπη.
Πληροφορίες θα βρείτε και στη σελίδα μας στο facebook:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πες κι εσύ κάτι, αρκεί να μην είναι προσβλητικό, ξενοφοβικό και ρατσιστικό.